неділю, 26 липня 2015 р.

Правильне родинне виховання


Виховання дітей - не тільки одна з провідних і складних функцій сім'ї, але й обов'язкова умова здоров'я дітей у сім'ї. Виховання - активне, цілеспрямоване формування особистості людини. Мета виховання полягає у формуванні всебічно і гармонійно розвиненої особистості, у якій поєднується духовне багатство і фізична досконалість, моральна зрілість, потреба у праці на благо людства.
Процес виховання дитини починається з перших днів її життя. Важливу роль у цьому відіграє родина. У сім'ї закладаються основи працелюбства дитини, формується низка важливих якостей особистості. Вирішальну роль у цьому відіграють внутрішньородинні взаємини батьків. Вони для дітей - перші та головні еталони, що втілюють тип поведінки як жінки, матері, дружини, так і мужчини, чоловіка, батька. Взаємини батьків, їхнє ставлення до інших людей, до найрізноманітніших явищ життя істотно впливають на формування особистості дитини.
Правильне родинне виховання - необхідна умова успішного виховання дитини в школі та в інших виховних інститутах. Повага та підтримання доброзичливих взаємин з батьками, родичами, друзями, співробітниками.
Крім внутрішніх взаємин, велику роль у розвитку та формуванні сім'ї відіграють взаємини дітей із батьками. Батьки - це найближчі люди, котрі завжди приходять на допомогу молодій родині і словами, і вчинками. Доброзичливі зауваження та поради батьків часто допомагають молодятам переборювати побутові труднощі, знаходити правильні рішення у складних життєвих ситуаціях. Перевірте вашу готовність до виконання цієї функції. Проте потрібно враховувати те, що втручання батьків не завжди може мати об'єктивний характер.
Молодим сім'ям слід пам'ятати, що проблеми їхньої сім'ї повинні й можуть правильно вирішуватись удвох. Такі консультації можна одержати у спеціаліста.
Комфортні умови формування родини допоможуть створити доброзичливі взаємини з друзями. Доречно нагадати прислів'я "Не май сто кіп у полі, а май друзів доволі".
Здоров'я майбутнього покоління багато в чому залежить від підготовленості молодих людей, котрі укладають шлюб, до створення міцної, здорової сім'ї, народження та виховання дитини.
Елементи знань потенційних молодих батьків у галузі фізіології та гігієни людини, психології дитини, а також правильне уявлення про взаємини з майбутнім малюком допоможуть їм виховати здорову дитину. На дитину однаково радісно чекають і мати, і батько. Майбутні батьки повинні знати, що залежить від них, щоб початок даного ними нового життя був благополучним. Частина умов не залежить від нас, а деякі обставини бувають нам не завжди підвладні. Однак розумні батьки можуть до деякої міри змінити їх на краще. Учені стверджують, що психологія небажаної дитини травмована ще до її народження. За тривалих стресових станів у крові матері утворюється надлишкова кількість гормонів, які негативно впливають на мозок дитини, котрий формується. Спеціалісти вважають, що дев'ять місяців очікування дитини постійних роздумів про малюка, його майбутнє - це не тільки гормональний, а й біологічний вплив, який виявляється в усьому подальшому житті дитини. Добрі думки, почуття, слова батьків допомагають формуванню позитивної психіки дитини. І одне із завдань чоловіка та близьких родичів вагітної жінки - бути особливо поблажливими, добрими, уважними до неї, думати і говорити більше про приємне, світле, хороше.
Молодим людям, які готуються стати батьками, необхідно для щастя своєї дитини і власного блага переборювати свої згубні нахили та звички шкідливі для здоров'я організму людини: тютюн, алкоголь, наркотики. Усе це, звичайно, неприпустиме в сім'ї, де чекають на дитину. Нагадаємо, що матері-п'яниці народжують до 75% дефективних дітей.
Б.П. Нікітін казав: "Переважна більшість хвороб дитини створюється самими дорослими. І вам необхідно докладати зусиль уже зараз для запобігання хворобам, змінюючи звичаї, умови та стиль життя з дітьми, наближаючись і чинячи в тон і такт природі".

Немає коментарів:

Дописати коментар