четвер, 14 травня 2015 р.

Секрети виховання без покарання

Секрети виховання без покаранняСімейний консультант трактує покарання дитини як можливість батьків підмінити внутрішній самоконтроль дитини за своєю поведінкою на контроль іншою людиною. Дорослі не усвідомлюють, що покарання не має впливу на розвиток у дитини навику відповідальності за свої вчинки, вона може тільки стати занадто впертою, поступливою або мстивою. 
     Коли у малюка з’являється злоба на тих, хто його покарав, він починає планувати, як звести з ними рахунки, не думаючи про наслідки своєї поведінки. Про те, який урок він повинен був отримати з покарання, говорити навіть не доводиться.
    Сімейний консультант радить батькам в таких ситуаціях не дивитися в очі дитині і нічого не говорити, а постаратися зробити так, щоб вона відчула батьківську любов, коли починає погано себе поводити. Буде корисно порахувати, скільки разів на день дорослі хвалять і обіймають дитину, якщо кількість покарань перевищує кількість похвал, то слід переглянути стратегію виховання. Усі конфліктні моменти слід проаналізувати і заздалегідь скласти план вирішення можливих проблемних ситуацій. Необхідно продумати власні конструктивні рішення і дії, так як складних ситуацій можна уникнути, своєчасно підготувавшись до них, наприклад, придумати мотивації для дитини або підготувати цікаву розвагу, яке відверне її увагу.
     Пояснювати дитині, як необхідно правильно себе поводити можна і без підвищення голосу. Для початку слід попросити її припинити робити те, що не влаштовує батьків, так як в сім'ї не прийнята така поведінка. Питати чому дитина так вчинила безглуздо, тому краще попросити її виправити скоєне - для дитини буде корисно самостійно працювати над своїми помилками. В цей час необхідно спокійно пояснювати причини покарання і розповісти про свої переживання, коли вона не слухається. 
    Для покарання підійде тимчасове позбавлення телевізора, комп'ютера, солодкого, розваг з друзями і відмова придбавати подарунки. Маленьку дитину слід залишити насамоті в кімнаті і попросити подумати над своєю поведінкою 5 хвилин (не варто прирівнювати до цього ситуацію, коли дитину замикають, наприклад, у ванній).
     Більше впевненості батькам додадуть знання про дитячу психологію, які допоможуть позбутися від тривоги і навчать стримувати роздратування. Всю необхідну інформацію та відповіді на запитання, як правильно виховувати і карати, можна отримати з великої кількості доступної якісної літератури по психології. Пропоную кілька видань, рекомендованих фахівцями з усього світу: Дж. Вікофф, Б. Анелла «Так замість Ні. Слухняна дитина без криків і ляпасів », Ю. Гіппенрейтер «Спілкуватися з дитиною як?», Р.Т. Байярд, Дж. Байярд «Ваш неспокійний підліток». Батькам так само рекомендується почитати книги про те, як навчитися справлятися з власними емоціями і гнівом.

1 коментар:

  1. В першу чергу подумати потрібно про дитину.
    В тексті було написано, що "покарати дитину можна іншим способом без підвищення голосу так як, позбавити її телефону чи телевізора на тиждень"з цим згідна, але ж які прогнози можуть бути після того, може й таке бути що дитина на вас образиться, чи якось по іншому покаже, що це йому не сподобалось.
    Отож на мою думку потрібно просто переговорити з дитиною спокійно без крику і рукоприкладства, і тоді вона зрозуміє усе.

    ВідповістиВидалити