суботу, 7 квітня 2018 р.

Благовіщення

 

Свято Благовіщення одне із найбільших весняних свят. Слово “Благовіщення” означає добру, радісну звістку про те, що почалось звільнення роду людського від гріха і вічної смерті. В церкві в цей день святять проскури, а господарі в Україні випускають із хлівів тварин, щоб чули весну.
На Благовіщення дівчата біля церкви танцюють перший весняний хоровід – “кривий танець”. Якщо на Благовіщення дівчина, йдучи по воду, знайде квітучий первоцвіт — цього ж року вийде заміж. А та, яка хоче стати гарнішою, має налити в миску холодної води, пустити плавати первоцвіт (пролісок) і вмитися цією водою.
Кажуть, що на Благовіщення птахи гнізда не в’ють і не несуться. «Благовіщенське яйце під курку не кладуть». Вважається, що від Введення до Благовіщення треба дати землі відпочити. У це свято особливо грішно працювати на землі. На Благовіщення Господь «благословить усяке дихання», і після цього дня можна розпочинати роботи в полі, все буде добре рости, квітнути й колоситися.

Традиції та звичаї свята

Зі святом Благовіщення пов’язано безліч традицій. У цей день не можна працювати, шити і в’язати, забивати худобу, шумно веселитися.
У храмах 7 квітня заведено пекти і освячувати проскури. У давні часи в кожній родині пекли проскури за кількістю членів сім’ї. Після освячення вдома їх з’їдали натщесерце. Крихти від освячених проскур додавали в їжу домашнім тваринам і змішували з насінням, тоді і скотина буде здоровою і плодовитою, а урожай – багатим. Самі проскури мають цілющі властивості, подібні до святої води, вважали люди.
Раніше на Благовіщення випускали на вулицю домашніх тварин “слухати весну”, а незаміжні дівчата водили біля храму хоровод, який називався “кривим танцем”. Таким чином “звали” весну. Після церковної служби розводили багаття, закликали тепло, співали пісні. Ще однією традицією вважали “випускання птахів”. Для цього заздалегідь спеціально ловили будь-яких пернатих, в основному голубів або синиць і садили їх у клітки. На свято збиралися компаніями і випускали. Ці птахи були ніби посланням Господу від своїх визволителів, несли благі звістки.

Особливих правил харчування в свято немає. Але в 2018 році Благовіщення відзначають у Великий піст, а значить їжа повинна бути скоромною, без м’ясо-молочних страв. Єдине послаблення стосується риби.
На Благовіщення не рекомендується що-небудь віддавати з дому або позичати гроші, адже можна так віддати своє здоров’я і благополуччя. Не можна також одягати новий одяг, оскільки довго він згодом не прослужить.
Якщо працювати на городах в світле свято не можна, то сіяти насіння, яке пізніше будуть висаджувати в землю, навпаки – потрібно, адже урожай буде хорошим.
У свято наші предки не стригли і навіть не розчісували волосся, щоб не заплутати свою долю.

Немає коментарів:

Дописати коментар