вівторок, 16 серпня 2016 р.

Як адаптуватися до навчання після літа?


Якщо запитати у десяти учнів, скучили вони за школою, семеро з них дадуть відповідь: "Ні!", Двоє задумаються і лише один слабо кивне. Їм цікаві друзі, але аж ніяк не уроки і домашні завдання. Налаштовуємося на робочий ритм разом! Навіть дорослій людині потрібно два тижні, щоб адаптуватися до роботи після відпустки. Що вже говорити про дітей, які все літо насолоджувалися свободою від навчання, а тепер повинні знову сісти за парти! Психологи вважають, що першокласникові потрібно 1,5-2 місяці, п'ятикласникові - місяць, а іншим учням - 2-3 тижні, щоб звикнути до нового режиму. Перші ж тижні навчання проходять важко: учень насилу піднімається вранці, не в силах сам упоратися з домашніми завданнями, ледве-ледве згадує шкільну програму, на уроках неуважний, важко зосередитися. Багато чого за канікули він просто забув, тому нерозумно дивуватися, що його оцінки набагато нижче, ніж хотілося б. Як зробити, щоб 1 вересня асоціювалося у сина або дочки з чимось веселим і світлим? Що допоможе подолати стрес перших днів? Дам пораду, як психолог, секретів швидкої адаптації до шкільного режиму

 
1 Створи ажіотаж 
Дитячий ентузіазм щодо школи падає пропорційно кількості років, проведених в ній. Якщо учня молодших класів досить легко захопити майбутнім навчанням, то старшокласники дивляться на початок навчального року менш оптимістично. На жаль, для більшості це - неприємна повинність, яку треба відбувати, а зовсім не "роки чудесні". І тут причина не тільки у вельми нудній програмі, але і в тому, що змінилися самі діти: сьогодні вони більш схильні споживати (задоволення, товари), ніж досягати чогось своїми силами. Однак ми, батьки, незважаючи ні на що, повинні підвищувати в очах дитини престиж навчання. Тому важливо показати, що початок нового навчального року - подія важлива і значуща, до якої потрібно готуватися. Почніть з малого: разом наведіть порядок в шафках, на поличках і робочому столі. Звільніть місце для підручників, зошитів. Перевірте, чи працює лампа і як і раніше чи зручний стілець. Проведіть ревізію шкільного приладдя і разом відправляйтеся за покупками. Відвідування шкільного базару - завжди радісна подія для юних любителів шопінгу. Та й прийти в школу з новими дрібничками кожному приємно. Обдзвоніть друзів, однокласників: хто вже повернувся в місто, хто ще відпочиває? Дізнайтеся у вчителя свіжі новини, перепишіть розклад. Зрештою влаштуйте ненастирливий вечір спогадів про цікаві епізоди з вашого шкільного життя,адже такий ностальгічний настрій буде приємним, правда? 
2 Почніть дотримуватися режиму заздалегідь 
 Під час канікул діти живуть, як їм подобається: сплять довго, пізно снідають, багато часу проводять за комп'ютером або біля телевізора, пізно лягають в ліжко. Коли раптом 1 вересня дитині доведеться піднятися в 7 ранку, вона буде почувати себе не виспаною, млявою і дратівливою. І пропустить повз вуха половину пояснень учителя! Адже саме зараз починаються нові теми. Якщо вона прогавить початок, інтерес до навчання помітно знизиться: навіщо робити домашні завдання, якщо я все одно нічого не розумію! Тому перебудовуватися на новий режим слід плавно. За тиждень до початку навчання почніть вставати раніше і робити зарядку - обов'язково разом, інакше нічого не вийде. Кількість електронних розваг зараз варто скоротити до мінімуму, а у вільний час краще доробити невиконані літні завдання і погуляти. Спати ж навіть старшокласникам важливо лягати не пізніше 22.00. Якщо трохи напружитися і почати дотримуватися цих порад, то перший навчальний тиждень не стане для дитини сильним стресом: він адекватно перенесе навантаження, адже організм уже пристосувався до ранніх підйомів! Краще почати відвідування секцій і гуртків не з 1 вересня, а на тиждень пізніше: коли дитина вже адаптувалася до графіку навчання. 
3 Зацікав новими предметами 
При переході в старший клас у твого чада напевно з'явилися нові предмети: географія, алгебра, історія, хімія. Поки що дитина тільки приблизно уявляє, чому його будуть навчати, але нова, більш складна програма його лякає. Тим більше що в перші дні кожен вчитель буде розповідати, наскільки важливий саме його предмет. Як викликати інтерес до нових знань? Краще всього, якщо ще до початку занять у школі ви разом переглянете підручники. Розкажи, наскільки цікавими будуть нові предмети, як багато цікавого син або дочка дізнається в ході навчання. Поділися своїм досвідом: повідай, що незнайомі слова з підручника, які тебе колись теж лякали, а потім саме цей предмет став для тебе найулюбленішим. Покажи на прикладах з власного досвіду, як шкільні знання (скажімо, з фізики, хімії, географії) можуть стати в нагоді в звичайному житті - хай тобі допоможе чоловік. Запропонуй переглянути додаткову літературу, наприклад, збірник логічних задач або географічний атлас. Купи яскраво ілюстровану енциклопедію. Загалом, прийми всіх заходів, щоб дитині захотілося вчитися. 
4 Перетвори 1 вересня в свято 
Білі банти, напрасовані сорочки, оберемки хризантем - у цього свята особлива атмосфера, і дитина має відчути її з самого ранку. А тут вже все залежить від настрою і фантазії батьків. Одні мами встигають створити веселий колаж-сюрприз під назвою "Здрастуй, школо!", Інші обмежуються святковим пирогом, треті влаштовують похід в кіно або парк розваг після уроків, а можна і все поєднати - радості багато не буває! Найважливіше - проводити учня (хай і старшокласника) до школи, постояти з ним на урочистій лінійці. Адже саме так ми демонструємо, що серйозно ставимося до життя нашого чада і готові розділити з ним хвилини радості. Але обов'язково обговори з дитиною свою присутність на першовересневих урочистостях в школі: деякі діти хочуть виглядати зовсім дорослими і опіка батьків їх тільки засмутить. Поважай почуття свого школяра! 
5 Організуй зустріч друзів 
Якщо діти і чекають 1 вересня, то в основному для того, щоб побачитися з однокласниками. Подорослішали за літо, вони дивують один одного як змінилася зовнішністю, так і приголомшливими розповідями про літні пригоди. І якщо ти дозволиш хлопцям поділитися враженнями в невимушеній домашній обстановці, твій учень буде щасливий (адже це і його престиж в колі друзів підніме!). Для вдалого вечора потрібно небагато: чай, солодке, приємна музика і фотоапарат. Нехай син або дочка запропонує своїм друзям принести фотографії і відео з відпочинку. Якщо ж у класі є ще мами-ентузіастки, можна на вихідних влаштувати пікнік де-небудь за містом: літо триває! Хороший варіант - запросити однокласників в кіно. Такий культпохід теж можна організувати разом з матусями. А можна влаштувати "день іменинника" для тих хлопців, дні народження яких припадають на літо. Адже вони часто відчувають себе обділеними: влітку дітвора роз'їжджається на канікули і до таких іменинникам майже ніхто не приходить у гості. 
6 Допоможи з домашнім завданням 
Розгубленість, безпорадність і неуважність дитини після літа можуть дивувати, засмучувати, виводити з себе. Але всі ці "Об'єднайся!", "Раніше адже ти міг!", "Що за сльози?" не мають абсолютно ніякої дії. Швидше допоможуть інші фрази: "Не переживай, ти впораєшся!", "Я в тебе вірю!", "Ми все встигнемо!", "Хто, якщо не ти?" Правда, одних слів мало. Як це не сумно, перший час вам з чоловіком доведеться брати активну участь у навчальному процесі: разом зубрити іноземний, пояснювати рівняння з двома невідомими, шукати додатковий матюкав для реферату. Не переживай: це не назавжди. Головне, задати певний ритм, а потім дитина увіллється в навчання і зможе обходитися без твоєї допомоги. Ну, майже. Будь-якому учневі допоможе організуватися вивішений на дверях розклад уроків та перелік предметів, яким потрібно приділяти особливу увагу (для старшокласників). Можна на перші тижні запровадити суворий режим навчання і відпочинку: це допоможе дитині увійти в колію. 
7 Регулюй позашкільне навантаження 
Щоб наш учень особливо не розслаблявся, відразу варто обговорити, які додаткові секції та гуртки він збирається відвідувати. Добре, якщо крім навчання у житті дитини присутня захоплення -малювання, музика, улюблена собака. Відвідування спортивної секції або танців, за словами педіатрів, - не просто бажано, а необхідно. Спорт не тільки загартує дитину і прискорить його фізичний розвиток, але і допоможе стати більш впевненим, позбавить від комплексів. Захоплюючись чимось крім навчання, він зацікавить своєю персоною однокласників, йому буде простіше вибитися в лідери. Однак пам'ятай, що позашкільне навантаження не повинно бути надмірним, особливо для молодших учнів! Дитина, яка після уроків біжить на англійську, потім - у музичну школу і до пізнього вечора робить домашнє завдання, навряд чи зможе наступного дня нормально відповісти на уроці. Надмірне навантаження погано впливає і на незміцнілу нервову систему дитини. Тому дозуйте навантаження! Нехай школяр сам вибере собі захоплення до смаку - тоді його життя буде насичена яскравими емоціями. А ти подбай, щоб у підлітка вистачало часу і на навчання, і на спорт, і на прогулянки з друзями. І підтримуй його у всіх починаннях, адже саме цього він найбільше чекає від батьків.

Немає коментарів:

Дописати коментар